0113 376116

Groep 2 Kamperschouw leert programmeren met Bee-Bot

De Bee-Bot is een kleine robot die je eenvoudig kunt programmeren. Door het programmeren leren kinderen allerlei vaardigheden zoals; samenwerken, problemen oplossen, analyseren, logisch redeneren, optimalisatie, ruimtelijke oriëntatie, etc.

Hoe werkt het?

Bovenop zitten vier pijltjestoetsen, een ‘go’ knop, een pauzeknop en een ‘X’. Als de kinderen 1 keer op de bovenste pijl duwen en daarna op ‘go’, dan rijdt de Bee-Bot een stukje naar voren. Er zijn speciale matten te koop met vakken. Eén vak staat dan voor één ‘stap’.

De les

Het is herfst. De eekhoorn verzamelt herfstvruchten voor zijn wintervoorraad. Hij heeft het erg druk en kan wel wat hulp gebruiken. Gelukkig is daar de Bee-Bot. Hij helpt graag mee.

Eekhoorn vertelt welke herfstvruchten hij graag zou willen hebben. Welke route moet de Bee-Bot afleggen om daar te komen? Kunnen de kinderen hem daar bij helpen? Hoe?

Tellen, programmeren en uitproberen maar. Geslaagd? Of is er bijstelling nodig? Wat is er mis gegaan? Hoe kan het opgelost worden? Zijn er verschillende routes mogelijk? Welke? Wat is de kortste route? Waarom? Begrippen als ‘vooruit’, ‘achteruit’, ‘links’, ‘rechts’, ‘de hoek om’, ‘het geheugen’… Zomaar een greep uit wat dingen die bij een les programmeren met de Bee-Bot aan de orde kunnen komen…

En er zijn nog veel meer mogelijkheden! In groep 2 heb ik de transparante mat gebruikt, omdat ik die aan kan passen aan het thema. Voor een bovenbouwgroep zou je bijvoorbeeld een landkaart eronder kunnen leggen en de Bee-Bot naar verschillende plaatsen kunnen laten rijden. Of ze kunnen lessen ontwerpen voor andere klassen. Er zijn ook kant-en-klare matten te koop met bijvoorbeeld letters of cijfers, waarbij je allerlei activiteiten kunt verzinnen. Bij groep 2 en 3 bijvoorbeeld woorden analyseren of synthetiseren.

De kinderen zijn erg enthousiast en worden al snel vaardig in programmeren!

Juf Marjolijn