0113 376116

Het oorlogsmonument

74 jaar geleden is Kamperland bevrijd. Tijdens de oorlog hebben een aantal bewoners van Kamperland het leven gelaten. Die hebben wij vandaag herdacht. Tijdens de herdenking dachten we ook aan alle andere slachtoffers van oorlogen over heel de wereld. 

Groep (7)8 doet elk jaar mee met het project adopteer een monument. Enerzijds om betrokken te zijn bij de gemeenschap, anderzijds om meer te leren over de Tweede Wereldoorlog. De groep koopt een mooi bloemstuk en legt dat tijdens de herdenking bij het monument aan de Nieuwstraat.

Na een korte samenkomst in het Casembroothuis, liep de stoet van leerlingen en gasten richting het monument. Daar hield de burgemeester een toespraak.

Na de toespraak hield de groep 2 minuten stilte. De kinderen deden dat zeer respectvol.

Roan en Carolien mochten dit jaar de krans van de gemeente op het statief zetten. De krans gaf echter af waardoor de kinderen groene handen hadden. (Het klopt dus dat de Sandees groene vingers hebben) Dit jaar was de eer aan Nikki om het bloemstuk namens school bij het monument te leggen. Aangezien het een stralende dag was, kwamen de kleuren extra mooi uit.

Maartje droeg een prachtig zelfgeschreven gedicht over vrijheid voor. Ze kreeg de menigte stil. 

Na het leggen van de bloemstukken en het gedicht werd de vlag in de top gehesen. Die eer was aan Kenji en Iris toebedeeld. Samen met de burgemeester zorgden de kinderen ervoor dat de driekleur fier in de wind wapperde.

Tot slot vertrok de groep terug richting het Casembroothuis om wat te drinken en na te praten.

Het was een indrukwekkende, maar geslaagde herdenking. En ook als staat de Tweede Wereldoorlog steeds verder af van de generaties die komen … het blijft een verdrietig moment in onze geschiedenis.