0113 376116

Preventiebus groep 8

Weet u hoeveel suikerklontjes in een blikje Red Bull zitten? Hoe snel u verslaafd kunt raken aan nicotine? Of alcohol? Wat roken met longen doet? Of hoe het komt dat kinderen (stiekem) tot diep in de nacht gamen? De kinderen van groep 8 weten dat nu wel. Ze hebben vandaag een voorlichting van Indigo bijgewoond. Deze voorlichting ging over slechte gewoontes en verslaving. De locatie? Een echte Amerikaanse schoolbus!

Mo en Maartje weten het zeker. Ze beginnen echt niet aan roken! En water drinken in plaats van AA-drink is ook een veel beter idee. De dames weten te vertellen dat in een flesje AA drink wel 18 tot 24 suikerklontjes zijn verwerkt. En het ergste … dat spul is gewoon te koop in kantines van sportclubs. 

Ze vervolgen: ‘In de Indigo preventiebus hebben we meegedaan aan een quiz over slechte gewoontes en verslaving. Zo zagen we bijvoorbeeld een filmpje van een vogeltje dat witte druppeltjes dronk. Van elk druppeltje kon het vogeltje even vliegen. Maar het vogeltje had steeds meer druppeltjes nodig om omhoog te komen. Hij werd moe en verdrietig omdat hij veel teveel druppeltjes dronk. Ook werd hij dik en ging hij bijna dood. Dat werkt ook zo met slechte gewoontes. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te krijgen en je kunt er bijna niet mee stoppen.’

Groepsdruk

De leerlingen hebben ook gesproken over alcoholgebruik. Noa moest zelfs blazen om aan te tonen dat ze geen alcohol had gedronken. Dat had ze overigens niet gedaan.

Ook hebben de kinderen gesproken over groepsdruk. Wat doe je als mensen in je groepje zeggen dat je mee moet doen? Hoe ben je sterk en kom je voor jezelf op door het niet te doen? Gelukkig is het helemaal niet meer stoer om te roken, maar drinken of merkproducten als Red Bull of AA blijven een grote aantrekkingskracht uitoefenen op jongeren. Ook al worden de regels steeds strenger.

Filter

Mo en Maartje met stinkend filter

Ter afsluiting liet de voorlichter zien wat er met een filter gebeurt als je rookt. De kinderen schrokken van de geur, maar vooral van de bruine kleur die op het filter achterbleef. Na de vraag wie het filter thuis wilde laten zien, was het enthousiasme groot om de ouders te waarschuwen voor de gevolgen van roken.

Wat onthoud ik?

Op de vraag aan de dames wat zij meenemen van deze voorlichting antwoordde Mo dat ze vindt dat mensen op moeten passen met hoeveelheden. Als je téveel gebruikt, is het gevaarlijk.

Maartje schrok vooral van de hoeveelheden suiker die in producten zit. Ze gaf aan bewuste aankopen te doen in de winkel.

Tot slot waren de kinderen ook onder de indruk van wat de voorlichter zei: ‘Ik ben hier om je aan te leren dat je het vooral niet moet doen, maar het is en blijft jouw eigen keus!’

Conclusie: kies verstandig kinderen;)